טור לשוני - אוֹרִי דרור
- ♕ מערכת הבלם
- 27 במרץ 2020
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 13 באפר׳ 2020

"מה" – תשאלו לנפשכם? – "שפת עברית"? המשוגע הוא האיש הזה או רק לצחק בנו יחפץ?… שפת עברית?… שפה עברית, שפה מתה… – אך לא, רק משוגע הנהו" – תחליטו ובשאט נפש תשליכו מידיכם את הגליון החף מכל פשע. לא משוגע אנכי אדוני, ולא לצחק אתכם באתי, כי אם דברים אשר אהבת עמנו ולאמנו תלחש אותם באזני, הנני מגיד לפניכם אדוני! (אליעזר בן יהודה).
והיום, עִתּוֹן. תהיתם פעם מהיכן נגזרה המילה? ובכלל, המילים בעברית, מהיכן הן? מה מקורן ומי יצרן? מאיזו תקופה הן הגיעו, כמה שנים דיברו בהן? האם היו פעם משהו אחר?
למעשה, עִתּוֹן היא מילה די פשוטה, היא מורכבת מהמילה "עת" – זמן, ומהמשקל קִטְלוֹן, שמשמש בהזדמנויות שונות גם מילים כמו חלמון, אישון, דמיון ועוד. עתון דומה בהגייתו אך שונה בצורתו מהמילים האחרונות הללו, משום שהשורש שלו כפול – ע.ת.ת, וכך מידמות להן שתי אותיות התי"ו, ויוצרות עתתון ç עתון. דומה לו גם המילה מִלּון (מ.ל.ל). פעמים רבות כותבים את המילה עתון כך: עיתון, אולי בגלל התנועה שמסמלת האות יו"ד, אבל כדאי לזכור שמדובר בכתיב למען נוחות בלבד כאשר אין ניקוד.
אמרתי קודם שהבסיס הוא המילה עת, ומדוע לא לחבר מילה כזו – זִמְנוֹן, על משקל זמן? המילה עת היא המילה העברית המקורית, המופיעה בתנ"ך לציון זמנים. היא מופיעה במקרא 296 פעמים! למשל, "וְנָתַתִּי מְטַר אַרְצְכֶם בְּעִתּוֹ יוֹרֶה וּמַלְקוֹשׁ". (דברים י"א). כאשר הארמית החלה להשתלט על אזור ארץ ישראל, בין 700-200 לפנה"ס, כשהאימפריה הפרסית אימצה את השפה הארמית כשפת השלטון, החלו לחדור מילים ארמיות ופרסיות גם לשפה העברית (כפי שקורה לנו היום עם אנגלית, למשל – הרי כולנו אומרים "לטלפן", לא? או "תעשה טובה" על משקל do me a favor, במקום על דרך העברית, "תיטיב"). כך, חדרה המילה הארמית "זְמַן", המוכרת לנו גם מערבית (מִן זַמָאן), אל תוך העברית, ובמידה מסוימת אף "השתלטה" על המקור. היום, כמעט לא סביר לשמוע מישהו אומר את המילה "עת", שלא כחלק מביטוי שמקורו בתנ"ך, או כחלק מנאום רשמי. המילה "זמן" היא המילה היום-יומית המקובלת.
על משקל עִתּוֹן נוצרו גם המקבילות הספציפיות יותר: יַרְחוֹן - עיתון היוצא פעם בחודש (ירח), רִבְעוֹן – עיתון היוצא פעם בשלושה חודשים, ושָׁבוּעוֹן - עיתון היוצא פעם בשבוע. ואפילו מְקוֹמוֹן, בִּטָאוֹן, יְדִיעוֹן וחִנַּמוֹן, הוא עיתון המופץ בחינם, וזוהי הרחבה שאפילו מעבר לשדה הסמנטי של כמות הזמן החולף בין גיליון לגיליון.
בהצלחה ליַרְחוֹן-יְדִיעוֹן-בִּטָאוֹן-חִנַּמוֹן החדש שלנו, בברכה שישגשג, יטע שורשים ויקצור פירות, יגדיל את מספר קוראיו ואת עומק כתבותיו, ויהיה לאבן הפינה של תנועתנו המתהווה. בהצלחה!
Comments