סולידריות - גיל ילינק
- ♕ מערכת הבלם
- 4 ביוני 2020
- זמן קריאה 2 דקות

רציחתו של ג'ורג' פלויד בידי שוטר לבן, הלכה למעשה הוצאה להורג לאור יום, הובילה למהומות האלוהים שמתרחשות עכשיו בארה"ב ומהוות תזכורת כואבת למצבה העגום של הקהילה השחורה בארה"ב. הגזענות הממסדית, האלימות המשטרתית חסרת הפשר, כל אלה נוספו כעת למכות האנושות שמנחיתה הקורונה: קצב התמותה של שחורים בארה"ב גבוה פי שלושה מזה של הלבנים, ואחד מכל 2000 שחורים בארה"ב מת מהקורונה . עוני, אבטלה, חוסר נגישות לרפואה ועוד מובילים להתפוצצות על רקע של ייאוש וחוסר תקווה.
בהיסטוריית המאבק המתמשך של השחורים לשוויון היו רגעים של סולידריות בין היהודים והשחורים באמריקה. המפורסם שבהם היה בשנות ה-60 בתנועה לזכויות האזרח בהובלת מרתין לות'ר קינג – "תור הזהב" של יחסי היהודים-שחורים באמריקה. סטטיסטית, יהודים היו אחת הקבוצות הלא-שחורות שהיו הכי מעורבות בתנועה. הם היוו למעלה ממחצית מעורכי הדין של התנועה בדרום, וסטודנטים יהודים רבים השתתפו ב"קיץ החופש" במיסיסיפי ב-1964 לרישום בוחרים אפרו-אמריקאים, שעד אז נחסמו בכל מיני חוקים ושיטות כדי למנוע מהם להשתתף בהליך הדמוקרטי.
באותו הקיץ גם נרצחו שלושה מאותם הפעילים שירדו לדרום, שני יהודים ואחד שחור, בידי ה-KKK, אירוע שצבר תהודה רבה ברחבי ארה"ב. כמו כן, באותה השנה נעצרו בפלורידה 17 רבנים רפורמים לאחר שהשתתפו בהפגנה אל מול מסעדה שסירבה לשרת לקוחות שחורים (ביניהם קינג), מה שהפך להיות המעצר ההמוני הגדול ביותר של רבנים בארה"ב.
יהודים לקחו גם חלק בהנהגת התנועה והמרכזי שבהם היה הרב אברהם יהושע השל, רב והוגה יהודי אמריקאי חשוב. השל היה בין הלבנים הבודדים שצעדו יחד עם מרתין לות'ר קינג בצעדה מסלמה למונטגומרי כפי במתועד בתמונה המפורסמת של אותה הצעדה (השל שני מימין, קינג רביעי מימין). השניים היו חברים קרובים, והשל הרגיש שהצעידה מבטאת את תפישתו היהודית לפעול למען צדק בעולם. התמונה הפכה לסמל לשיתוף הפעולה בין יהודים לשחורים באמריקה.
כאמור, היחסים הגיעו לשיאם באותם השנים אך מאז בעיקר התדרדרו. תנועות שונות למען שחורים כמו Nation of Islam, וBlack Panther Party הפיצו תיאוריות אנטישמיות ואנטי-ציוניות, ושנאה לאדם הלבן בכלל. כיום לדוגמא, ישנם יותר שחורים שמחזיקים בדעות אנטישמיות (34%) ביחס למקביליהם הלבנים (9%) בכמעט פי ארבע. בנוסף, היהודים והשחורים נמצאים במצב חברתי-כלכלי כמעט הפוך: היהודים הם סמל למיעוט אתני שהצליח באמריקה, והשחורים נשארו ברובם בתחתית הסולם החברתי. יחד עם זאת, הסיפור על שיתוף הפעולה בשנות ה60 נותר כנרטיב מרכזי בקרב היהודים בארה"ב כביטוי לסולדריות של שתי הקבוצות.
הרב השל אמר על חוויתיו מאותה הצעדה:
“When I marched in Selma, I felt my legs were praying”
גיל ילינק
בן 23, תושב מודיעין, בוגר מכינת רבין מחזור י״ח. מתעניין בתכנון עירוני ואיך הוא משפיע על החיים שלנו
Comentarios